Wat gaan we daarvoor doen ? |
---|
8.1 Ruimtelijke ordening |
---|
Belangrijkste ontwikkelingen 2022 | Belangrijkste resultaten 2022 | |
---|---|---|
| ||
Toelichting
Omgevingswet
De datum dat de Omgevingswet in werking treedt is verplaatst naar 1 juli 2022. De volledige implementatie van de Omgevingswet is complex. We realiseren ons dat de transitie van de Omgevingswet niet op 1 juli 2022 volledig klaar is. De wetgever heeft hier ook rekening mee gehouden door verschillende overgangstermijnen in acht te nemen en te zorgen voor een transitieperiode tot 2029. We hebben er hierdoor voor gekozen om de invoering gefaseerd te laten verlopen: stap 1, voldoen aan de minimale eisen die nodig zijn om in de praktijk uitvoering te kunnen geven aan de wet. Stap 2, uiterlijk 31 december 2024 hebben we één Omgevingsvisie. En stap 3, op 31 december 2029 hebben we één Omgevingsplan.
Voor ons is het belangrijk dat wij, bij inwerkingtreding van de wet voldoen aan de minimale vereisten die de wet aan ons stelt. Hier zijn onze inspanningen dan ook vooral op gericht.
Strikt genomen moeten wij op 1 juli 2022 de volgende hoofdzaken hebben geregeld:
- Processen en systemen moeten zijn aangepast/afgestemd op de nieuwe wetgeving zodat een omgevingsvergunning binnen 8 weken verleend kan worden; in de nieuwe wet moeten alle vergunningaanvragen binnen 8 weken afgehandeld zijn;
- Er zijn afspraken en financiële arrangementen gemaakt met verschillende ketenpartners (bijv. De Omgevingsdienst) over hoe wij gaan samenwerken onder de Omgevingswet en wat we gaan afnemen;
- We zijn in staat om inwoners en bedrijven te laten beschikken over betrouwbare en begrijpelijke informatie over de Omgevingswet;
- We zijn aangesloten op het landelijke digitaal stelsel Omgevingswet.
Participatie wordt in de Omgevingswet belangrijker. Ervaringen uit pilots van de Omgevingswet leren ons dat het belangrijk is om in samenspraak met de raad aan te geven wat het speelveld is (de kaders) waarbinnen participatie vorm kan krijgen. Dit helpt bij het managen van verwachtingen en het vergroten van het vertrouwen tussen inwoners, overheid en partners. In het verlengde van bovenstaande willen we ontwikkelingen/initiatieven benaderen vanuit het `ja, mits-principe' en wordt de raad meegenomen in deze ontwikkeling en aanpak. Hierbij leren we van en met elkaar en van andere gemeenten tijdens de invoering van de Omgevingswet.
Afwegingskader woningbouw, realiseren door te priorteren en faseren
De gemeenteraad heeft op 10 juni 2021 ingestemd met het afwegingskader woningbouw. Met dit afwegingskader willen we de onbalans in de woningvoorraad verkleinen en prioriteit geven aan ruimtelijke projecten die het meest bijdragen aan de taakstellingen uit het woonbeleid. Met de start van de nieuwe organisatie zal de prioritering worden herijkt.
In de komende 10 jaar willen we ruim 900 nieuwe woningen realiseren. Met de keuzes uit het afwegingskader zetten we in op realisatie van ruim 600 woningen in de komende 5 jaar.
In de besluitvorming door de raad is opgenomen dat de raad halfjaarlijks wordt geïnformeerd via de P&C-cyclus.
De toelichting op de prioritaire projecten is hieronder op hoofdlijnen uitgewerkt.
Bibliotheek/MFA Van Wijnbergenlaan
Naar aanleiding van een integraal onderzoek ‘ontwikkelstrategie accommodaties’ is gebleken dat de vastgoedportefeuille beperkt kan en moet worden en dat een multifunctionele accommodatie (MFA) niet kan worden gerealiseerd zonder extra investering en exploitatielasten. In de raadsvergadering van 10 december 2020 is besloten tot het, binnen strikte voorwaarden, nader uitwerken van de variant van een MFA in de huidige bibliotheek aan de Wijngaardenlaan. In het najaar van 2021 wordt het definitief ontwerp aangeboden, parallel aan de quick-scan van het burgerinitiatief voor een MFA op de locatie van de Kruispuntkerk. De procedurele uitwerking, formaliseren afwijken van het bestemmingsplan, is in 2022 voorzien.
Starrenburg III
Voor Starrenburg-III is een Stedenbouwkundig Plan en Beeldkwaliteit Plan in voorbereiding. De vaststelling van deze plannen wordt medio 2021 voorzien. Aansluitend ligt in 2021 de focus op de vertaling van de plannen in een uitwerkingsplan op basis van de formele grondslag in het huidige bestemmingsplan Voorschoten-Oost. Mocht onverhoopt blijken dat het uitwerkingsplan niet tijdig voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet gereed is, dan zal in 2022 een plan conform de nieuwe Omgevingswet in procedure worden gebracht.
Intratuin
Op 29 april 2021 is het bestemmingsplan Korte Vliet – Leidseweg noord deel noord door de raad vastgesteld. Het bestemmingsplan is inmiddels onherroepelijk, omdat geen beroepen zijn ingediend. Vanuit dit gegeven zal eind 2021 een omgevingsvergunning verleend kunnen worden. Start bouwrijp maken staat gepland in Q2-2022. Met buurtgemeente Leiden wordt overlegd over hoe de nieuwe ontsluitingsweg, die door de Intratuinlocatie loopt, wordt aangesloten op het wegennet van Leiden.
Segaar/Arsenaal
In december 2020 is het ruimtelijk kader voor de herontwikkeling van Segaar/Arsenaal vastgesteld. Volgend op dit kader worden drie sporen uitgewerkt: een anterieure overeenkomst met de initiatiefnemer, de voorbereiding van het bestemmingsplan en een oplossing voor de woonwagen (is een voorwaarde uit het ruimtelijk kader). De tweede helft van 2021 en de eerste helft van 2022 zullen in het teken staan van de verdere uitwerking van dit plan en van het voorbereiden en het (bij voorkeur vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet) in procedure brengen het bestemmingsplan.
Jan Wagtendonkstraat
Tijdens de commissiebehandeling van het afwegingskader is de toezegging gedaan dat dit project een herstart gaat krijgen waarin de buurt nadrukkelijk wordt meegenomen. In lijn met deze toezegging zijn gesprekken met omwonenden gestart.
Huize Bijdorp
De herontwikkeling op Huize Bijdorp heeft in de gemeenteraad prioriteit gekregen, rekening houdend met het kapittel in 2022. Tussentijds is een ontwerp bestemmingsplan in procedure gebracht waarvan de vaststelling in december 2021 is gepland. Na de vaststelling zal het ontwikkelpotentieel op de buitenplaats op de markt worden gezet.
Met de congregatie vindt overleg plaats over de totstandkoming van een anterieure overeenkomst. Deze overeenkomst moet zijn ondertekend voordat het bestemmingplan wordt vastgesteld. Daarnaast zetten we ons bij de provincie maximaal in om subsidies los te krijgen ten behoeve van de herontwikkeling op Bijdorp.
Kruispuntkerk/Winston Churchillplein
Met de besluitvorming over de MFA in de bibliotheek willen wij de herontwikkeling bij de Kruispuntkerk (incl. Aldi) in samenhang zien met de wens van Woonzorg om de flat aan de Raadhuislaan te vervangen voor nieuwbouw met een groter (sociaal) programma. Voor die samenhang is van belang dat voor de ontwikkellocaties (Kruispuntkerk, Aldi, Woonzorg en Winston Churchillplein) stedenbouwkundige uitgangspunten worden uitgewerkt waarbinnen de verschillende locaties in 2022 verder kunnen worden uitgewerkt.
Ten tijde van de voorbereiding van de toelichting op de begroting speelde een burgerinitiatief over een MFA op de Kruispuntkerklocatie. Om recht te doen aan dit initiatief is een quick-scan uitgevoerd.
Prof. Einsteinlaan 5
In juni 2020 heeft de gemeenteraad een startnotitie vastgesteld voor de herontwikkeling op de Prof. Einsteinlaan. Het initiatief richt zich op het realiseren van 23 woningen, 6 sociale huur appartementen en 17 eengezinswoningen. In de tweede helft van 2021 zal de anterieure overeenkomst worden ondertekend. De planologische procedure zal nog in 2021 worden gestart. De uiteindelijk verlening van de omgevingsvergunning en start bouw wordt in 2022 verwacht.